23 Aralık 2013 Pazartesi

Implementing Business Change (İŞ DEĞİŞİMİNİ UYGULAMA) 3. Bölüm


Bu bölümde iş değişimi yaşam döngüsünü ele alacağız.

İş Değişimi Yaşam Döngüsü

Kısaca değinecek olursak;
Alignment (sıralama, hizalama)  -> Definition (Tanımlama) -> Tasarım (Design) -> Uygulama (İmplementation) -> Gerçekleştirme (Realisation) aşamalarından oluşan bir yaşam döngüsünden bahsediyoruz ve bunların yani bu evrelerin her biri mevcut İş ile birleşik halde ilerliyor yani Business Case’e bağlı kalınarak devam ettirilen süreçler.


Alignment (sıralama, hizalama)  -> Definition (Tanımlama) -> Tasarım (Design) -> Uygulama (İmplementation) -> Gerçekleştirme (Realisation)

Şimdi bu süreçlere daha yakından bakalım ve inceleyelim.

Alignment (Sıralama, Hizalama)



Değişen koşullara ayak uydurabilmek için, organizasyonun ya da şirketin stratejik yönünü devamlı suretle kontrol etmek gerekir. Buna stratejik yönetim denir ve iş değişikliği yaşam döngüsü içerisindeki ana faaliyettir. Bu uygulama ve yönetim biçimi, organizasyonun ya da şirketin dış çevre ile bağlantılı olmasını ve bu bağlantının devamlı canlı tutulmasını sağlar.
Bu stratejik yönetim ve sonucundaki güçlü dış çevre bağlantısı, kurum için yeni yatırımlar bazında çok önemli bir yer alır.
Elbette ki bu stratejinin organizasyonel ve dış çevre açısından yönetim biçimi farklı olacaktır. Burada iki yapının stratejik bakış açısını şu cümlelerle tanımlayabiliriz;

Organisation ->How can we change in order to implement the strategy more effectively?
                  Şirket içi stratejimizi nasıl daha etkili bir sırayla uygulama yöntemine gidebiliriz? Ya da stratejimizi nasıl daha etkili hale getirebiliriz?
External -> What is happening in the outside world that can help or hinder the strategy?
                Dışarıdaki dünyada stratejimizi geliştirmemizde bize yardımcı olabilecek ya da stratejimizi baltalayacak neler olmaktadır?

Dünyada, müşterilerinin değişim istediğini ve ellerinden gittiklerini görmedikleri için sadece içe kapalı stratejiler uyguladıkları için batan birçok şirket örneği vardır. Bu sebeple şirketlerin, dış dünyadaki değişim ışığında kendi yönlerini ve stratejilerini devamlı değiştirip güncellemeleri şart halini almıştır.  

Alignment - > BBS (Balanced Business Scorecard)



Stratejiyi, orta ve uzun vadeli dönemler açısından planlanmış düzenlenmiş olan yüksek dereceli planlar olarak nitelendirebiliriz. Daha detaylı analiz ve planlama, organizasyonun iç değişiklik sürecini nasıl yapacağını belirlemeye – saptamaya ihtiyaç duyar. Bunu belirlemenin bir yolu da “Balanced Business Scorecard” yani “Dengelenmiş İş Puan kartı” sistemidir.
Bu sistem sayesinde, müşterilerin tam olarak neler istediklerini çok daha iyi tayin edebiliriz.
Müşteriler, eğer aldıkları ürün ve ürünün servisinden tatmin olmuşlarsa mutlu da olurlar. Bunu içinse sunulan ürünlerin, etkili ve etkin olabilmesi gerekmektedir ki bu da bizim bu ürünlerin oluşumunda ihtiyaç duyduğumuz tüm çalışan takımın, yüksek kaliteli – yetkin elemanlardan oluşması ve yenilikçi olması gerektiği anlamına gelir.
Bu durum ise bize, şirketin en önemli parçalarının, yapılan işe nasıl destek vereceği konusunda yardımcı olur.
BBS ayrıca bize, kritik başarı faktörlerini belirlememizde de çeşitli yöntemleri ile yardımcı olur. Örneğin; tedbir ve hedefleri belirlemede kullanılan izleme (monitor performans) yöntemini uygulaması gibi.
Yukarıdaki şemada BBS Lifecycle görmekteyiz. Burada Strategy’nin odak olduğu ve çevresel etkenlerinin neler olabileceğini gayet net olarak görüyoruz.

Alignment - > Alignment With the Culture (Organizasyon Kültürü ile Aynı Hizada Olma)

Strateji ve mimariyle birlikte önerilen değişiklikler ayrıca organizasyon kültürüyle de eş değer paralellerde olmalıdır. Şirket kültürü değişmesi çok ama çok zor olan bir yapıdır. Belki de değişmesi imkânsızdır. O zaman bizim şirket kültürünü iyi analiz etmemiz ve onu anlamamız gerekmektedir ki olası bir değişikliği uygulama esnasında, şirket kültürüne aykırı bir yolda olmayalım.

Biz de bu konuda
Gerry Johnson, “Kevan Scholes, Richard Whittington’ın “Exploring Corporate Strategy” adlı kitaplarında organizasyon içi kültürü nasıl belirttiklerinden yardım alıyoruz


Bu bağlamda şu üç soru çerçevesinde bu altı yapıyı inceletiyor.                                              
Neler çalışıyor?
Neler çalışmıyor?
Nelerin değiştirilmesi gerekiyor?

Stories (Hikâyeler): İnsanların şirket içinde ve dışında konuştukları eskiye dair şirket hikâyeleri. Efsaneler de diyebiliriz. Bu hikâyeler, şirketin ölümsüzleştirmek için seçtiği değerler hakkında çok şey söyler ve bize bu konuda çok yardımcı olur.   

Rituals and Routines (Ritüeller ve Rutinler): İnsanların günlük davranış ve eylemleri kabul edilebilir davranışlar olarak belirlenir. Bu durum olası durumlarda, insanlardan beklenen durumları özetliyor ve yönetim tarafından hangi davranışların değerli görüldüğünü gösteriyor.

Symbols (Semboller): Şirketin ya da organizasyonun logosu dâhil olmak üzere görsel özeti (anlatımı). Ofis ortamının konforu ve hatta kıyafet yönetmeliği ele alınır.

Organizational Structure (Organizasyon Yapısı): Organizasyon şemasında tanımlanmış olan bütün yapılar.

Control Systems (Kontrol Sistemleri): Örgütün ya da şirketin kontrol edildiğini gösteren büyün yollar olarak tanımlanır. Bunun içerisinde, şirketlerin finansal sistemleri, kalite sistemleri ve ödüllendirmeleri de bulunur.

Power Structures (Güç Yapıları): Şirket içerisindeki gerçek güç paketi olarak da özetlenebilir. Bu, bir ya da bir kaç yöneticiyi, bir grubu hatta tümden bir bölümü içerebilir. Alınan kararlar, gerçekleştirilen operasyonlar ve belirlenen stratejik yönler üzerindeki etkisi yüksek olan kişi, grup ya da bölümler.



Kaynakça
Business Analysis (2nd Edition)
Debra Paul, Donald Yeates and James Cadle
http://www.amazon.co.uk/Business-Analysis-Debra-Paul/dp/1906124612     


http://www.mindtools.com/pages/article/newSTR_90.htm
http://books.google.com.tr/books/about/Exploring_Corporate_Strategy.html?id=SmjnLQwlSdsC&redir_esc=y
                                                                                         
Ozan TÜRK
İş Analisti

0 yorum:

Yorum Gönder