13 Mart 2014 Perşembe

JAD (Joint Application Design) 1.BÖLÜM

JAD (Joint Application Design) 


JAD, yeni bilgi sistemlerinin geliştirilmesi sırasında gereksinimlerin toplanması için uygulanan ve iteratif geliştirme yaklaşımının önemli parçalarından biri olan hızlandırıcı çözüm tekniğidir.
Amacı; fikir birliği ile kabul edilmiş sistem gereksinimlerini ortaya çıkarmak maksadıyla yapılandırılmış Workshop’lar ile geliştirme aşamasında yer alacak olan IT ve Business tarafını bir arada tutmak olan JAD,  Tony Crawford ve Chuck Morris (IBM) tarafından 1977’de dağınık sistemlere ait gereksinimleri elde etme metodu olarak tasarlanmıştır. 1980 yılında IBM Canada JAD yaklaşımını kabul etmiş ve işlemiştir.
1984 yılında IBM, JAD yaklaşımını biçimlendirmiş ve JAD tanıtım broşürünü yayınlamıştır. 1980’lerin sonuna doğru birçok şirket analiz ve tasarım aşamaları için JAD Workshop’larını uygulamaya almıştır. Daha sonraları Tony Crawford tarafından JAD-Plan geliştirilmiş ve JAR yani Joint Apllication Requirements ortaya çıkmıştır. JAD ve JAR bir arada işlemeye devam etmiştir.
JAD metodunun yıllar içerisinde prototipleme elementlerini, Case kavramını içinde barındırmak üzere evrimleşmeye devam etmesi üzerine bazı insanlar artık Jad’ın sadece bir yaklaşım değil bütün bir geliştirme süreci olduğunu düşünmeye başlamış ve “Joint Application Development” olarak adlandırmaya başlamışlardır. Fakat ne yazık ki JAD, tanımlama, analiz ve tasarım alanlarında biçimlendirilmiştir.  

Ne Zaman Daha Etkin Kullanılır?

·         Yeni Sistemlerde
·         Mevcut Sistemin İyileştirmesi Sürecinde
·         Sistem Değişim Süreçlerinde
·         Sistem Alım Süreçlerinde

Katılımcılar

Scrum’da olduğu gibi JAD metodunda da katılımcılar mevcut. Katılımcı rolleri şu şekildedir;

·         Executive Sponsor – Proje Yürütme Sponsoru
·         JAD Facilitator – Workshop Yöneticisi
·         Documentor – Yazıcı (Scribe)
·         Business Users – Business Tarafı Kullanıcısı / Experti (Bilir Kişisi)
·         Technical Support ya da System Expert – Sistem Bilir Kişisi
o   (İstenildiği takdirde) Outside Experts – Eğer istenilirse dışarıdan çağırılan danışman/bilir kişi
·         Observers – Gözlemciler



Dilerseniz şimdi bu her bir rolün ne amaçla JAD Workshop süreci içerisinde yer aldıklarına kısaca değinelim.

Executive Sponsor – Proje Yürütme Sponsoru

Proje yürütme sponsoru, işi yaptıracak organizasyondan gelen proje ile ilgili karar almada en yüksek yetkiye sahip kişidir. Bu kişi, işi yaptıracak organizasyonun proje lideri, CIO’su ve bazı maddeler ya da durumlar için kısıtlı yetkili CEO’su olabilir.
Proje yürütme sponsoru, Workshop yöneticisi (Teh Facilitator) ile birlikte projeye start vermek üzere çalışabilir ama ikisinin arasındaki fark, startı verecek olan kişinin Proje yürütme sorumlusu olmasıdır.

Executive Sponsor Sorumlulukları:

  • Sistem tarafından adres gösterilmiş olan alanda en yüksek yetkiyi ve sorumluluğu kabul etmelidir.
  • Proje için vizyon belirlemelidir.
  • En yüksek karar alıcı kişi olarak iş politikalarındaki çatışmaları çözmelidir.
  • JAD işleminin sonuçlarıyla onur duyabilecek kadar iyi bir iş çıkartabilmelidir.
  • Proje takımının, doğru Business tarafı kullanıcılarıyla çalıştıklarına emin olmalıdır.
  • Müşteri destek ekipleriyle iletişime geçen kişi olmalıdır.

Executive Sponsor, müşterinin gözüyle JAD işleminin kredibilitesini veren kişidir. JAD işlemi süresinde Workshop yöneticisine (Facilitator) güven vermelidir. JAD işlemi süresine katılmayabilir olan tek katılımcıdır.

JAD Facilitator – Workshop Yöneticisi

JAD sürecinin başarısı ya da başarısızlığı Facilitator’ün süreci ne kadar iyi ya da kötü yönettiği ile yakından alakalıdır. Workshop yöneticisi rolünü üstlenecek olan kişinin, öncelikle mutlaka bu konu ile ilgili eğitim almış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yine kişinin, JAD sürecinde kullanılacak olan araçlarla ve teknolojiler ile ilgili yüksek derecede bilgiye sahip olması gerekmektedir. Workshop yöneticisi ayrıca JAD takımı içerisinde yer alan birçok farklı tipte kişilik ile son derece efektif bir diyalog kurması gerekmektedir.

JAD Facilitator Sorumlulukları:

  • JAD aktivitelerini organize etmeli ve planlamalıdır.
  • JAD sürecinin rehberi olmalıdır.
  • Anlaşmazlıkları çözmelidir.
  • Takımın odak noktasından sapmamasını sağlamalıdır.
  • Süreç içerisindeki görüşmelerden, tartışmalardan çıkan sonuçları analiz ederek, süreç içerisinde belli kararlar alabilmelidir.
  • JAD sürecinden menfaat çıkarma çabasında olmamalıdır.

Bu rolü üstlenecek olan kişinin en kritik özelliği tarafsız olması olmalıdır. Facilitator’ün takım içerisindeki yansız ve güvenilir rehberliği ile JAD süreci katılımcılarının her biri kendi işlerini çok daha iyi açıklama / izah etme şansını elde edeceklerdir. Süreç içerisinde Facilitator, karar verme aşamasını katılımcılara sorular sorarak yönetir. Tüm katılımcılardan fikirlerini alır bu fikirlerin yürütülen proje amacına uygun ve odaklı olduklarını teyit eder. Süreç sonunda Facilitator’ün amacı; tüm katılımcıların kendi fikirlerinin alınmış olduğunu ve yapılan işin ortak müşterekte çıkmış olduğunu bilmeleridir.


Documentor - Yazıcı (Scribe)

JAD süreci içerisinde yazıcılar (bu şekilde adlandırılıyorlar),  JAD Facilitator’ün tarafsız asistanı görevini üstlenirler. Yazıcıların işi; tartışmalar/görüşmeler ve tasarım süreçleri esnasında konuşulanları ya da alınan kararları not almaktır. Alınan notlar sadece bunlardan ibaret olmalıdır.
Yazıcı not alabilmek için genellikle kişisel bilgisayar kullanır. Eğer, Development araçları kullanılıyor ise birden fazla yazıcı ele alınabilir. Bir tanesi notlar ve prototip güncellemelerini tutması için diğeri ise Development aracını kullanması için.

Business Users – Business Tarafı Kullanıcısı / Experti (Bilir Kişisi)

Tüm kullanıcılar kendi işlerini gruba layıkıyla anlatmak zorunluluğundadırlar. Projeye uygun Business kullanıcıları sistem tasarımını daha yüksek kalitede ortaya koyabilirler. JAD süreci içerisinde grupta bulunan kullanıcıların birbirleri arasında herhangi bir rütbe farkı yoktur.             

Business Kullanıcısı Sorumlulukları:

  • JAD sürecinin esas odak noktasını belirlemelidirler.
  • İş uzmanlıklarını sunarlar. (Business Expertise)
  • İşin stratejik, taktiksel ya da operasyonel yönünü temsil etmelidirler.
  • Projeden etkilenen tüm majör kullanıcı gruplarını temsil etmelidirler.
  • Organizasyonun tek bir yönünü değil birçok yönünü temsil etmelidirler.

Technical Support ya da System Expert – Sistem veya Teknik Destek Bilir Kişisi

Grup içerisinde bu kişiler IT Temsilcisi olarak da bilinen kişilerdir. Bu temsilciler, gerek duyuldukları takdirde teknik öneri veren, mantıksal modellerin ve özelliklerinin geliştirilmesine yardım eden ve prototip üreten kişilerdir.
Tabi ki bu görevleri yerine getirebilmeleri için JAD süreci ile ilgili ve bu süreçte kullanılan araç ve metotları çok iyi bilmeleri gerekmektedir. IT temsilcileri sistemin kilit geliştiricileri arasındadırlar. JAD imkânlarını müşterilerin iş fonksiyonlarında uzmanlaşmak için kullanırlar. Ekspertiz olarak hangi seviyede olurlarsa olsunlar karar yetkisine sahip değillerdir. Sadece öneri ve yardım ve geliştirme eylemlerini gerçekleştirebilirler.

Sistem veya Teknik Destek Bilir Kişisi (IT Temsilcisi) Sorumlulukları:

  • Müşterilerin düşüncelerini iş gereksinim modellerine dönüştürmeye yardım ederler.
  • Tüm teknolojik kısıtların ortaya konulduğuna emin olmak zorundadırlar.
  • İşin amacının, önceliklerin ve stratejisini anlamalı ve geliştirmelidirler.
  • Veri yetkilendirme, iş analizi, programlama, prototipleme ve ürün yönetimi gibi iş fonksiyonlarını tamamıyla yansıtmalı, ifade etmelidirler.
  • Geliştirilecek çözümün bütçeyi aşmadığına, ihtiyaç olduğunda yayına alınabilir olduğuna ve etkin olarak mevcut teknolojilerin avantajlarını taşıdığına emin olmalıdır.

Observers – Gözlemciler

Kısaca gözlemciler, rol isimlerinden de belli olduğu gibi gerçekten de workshop süreçlerini gözlemleyen ve müşteri ihtiyaçlarını, alınan kararları öğrenen gruptur. IT projesi takım üyeleri JAD eğitimine girmeden önce bir JAD sürecinde observer olarak görev alabilirler.

Sorumlulukları:

  • İzlemek ve dinlemek.
  • Kullanıcı ihtiyaçlarını ve workshop kararlarını öğrenmek.
  • Katılımcılarla ve Facilitator ile sadece Workshop aralarında, öncesinde ya da sonrasında iletişime geçmek.

Teşekkürler.


Kaynakça

        Joint Application Design 
        Business Requirements Analysis for Successful Re-engineering 
        Written by  Bill Jennerich
http://www.bee.net/bluebird/jaddoc.htm


Joint Application Development (JAD)
        Dave Rottmann
http://www.umsl.edu/~sauterv/analysis/488_f01_papers/rottman.htm#Generic JAD Life


Using JAD for an Iterative Approach to Requirements Management
        Written by  Joy Matthews
http://www.batimes.com/articles/using-jad-for-an-iterative-approach-to-requirements-management.html

Ozan TÜRK
İş Analisti








0 yorum:

Yorum Gönder